Lutherse Werkweek voor Kerkmuziek


De Werkweken voor Kerkmuziek zijn in 1951 opgezet door Dr. Willem Mudde met de primaire bedoeling koorzangers, koordirigenten en leraren in kennis te brengen met de toen moderne kerkmuziek van Hugo Distler, Ernst Pepping, Siegfried Reda, Helmut Bornefeld en vele anderen. Naast de beoefening van deze kerkmuziek stond de liturgische inbedding van deze dagen centraal. De viering van de metten, vespers en completen was in die jaren een volkomen nieuw verschijnsel. Hoewel de kerkmuziek van bovengenoemde componisten ondertussen alom bekendheid heeft gekregen is de opzet van deze week niet gewijzigd. Acht dagen lang wordt er zo'n 7 uur per dag gerepeteerd en zijn er aan het eind van de week twee slotuitvoeringen die zich ieder jaar weer kunnen verheugen in een grote belangstelling en waardering. Koorervaring en 'tamelijk vlot van blad kunnen zingen' zijn ook hier geen directe vereiste (wel een aanbeveling), maar werden meer een logisch gegroeide vanzelfsprekendheid. Zo kan de moeilijkste polyfone kerkmuziek tijdens deze week verantwoord beoefend worden. De concentratie tijdens deze dagen blijkt iedere keer weer vele malen hoger te liggen dan op de normale wekelijkste repetities door het jaar. Niveauaanduiding: Motetten uit de 'Geistliche Chormusik' van Heinrich Schütz, motetten van Johannes Brahms, motetten van Ernst Pepping. De werkweken trekken ieder jaar zo'n 50 zangers en staan de laatste jaren onder de muzikale leiding van Hans Jansen en Tymen Jan Bronda.

De 68ste Werkweek wordt gehouden van zaterdag 28 juli  t/m vrijdag 3 augstus 2018 in Huize Elisabeth in Denekamp (nabij Almelo).
Voor het eerst zal er dit jaar de mogelijkheid zijn om, naast deelname aan de volledige week, ook halverwege de week (op dinsdag 31 juli) in te stromen om deel te nemen aan de repetities van een Kleinkoor. Dit koor zal bestaan uit mensen die een zeer ruime ervaring hebben in het zingen in een kamerkoor en die vooraf de bladmuziek ingestudeerd moeten hebben, zodat op de repetities direct aandacht kan worden besteed aan de muzikale afwerking. Voor dit Kleinkoor zullen vooraf stemtesten afgenomen worden (indien de dirigenten uw stem nog niet kennen). Tijdens de week zullen zowel aparte als gemeenschappelijke repetities zijn. Voor de zangers van dit Kleinkoor zullen op twee zaterdagen in april (7 of 14 april) in de Lutherse Kerk in Utrecht) stemtesten worden afgenomen door de dirigenten Hans Jansen en Tymen Jan Bronda.
Op zondag 29 juli zal het  grote Weekkoor met elkaar de zondagsdienst vieren in de kapel in Denekamp. Tijdens het slotconcert op vrijdag 3 augustus in de Dorpskerk in Wilp wordt dubbelkorige muziek uitgevoerd door het Weekkoor en het Kleinkoor gezamenlijk, elk koor apart en door solisten en instrumentalisten. Muziek van o.a. Heinrich Schütz, Samuel Scheidt, Matthias Weckmann, Dietrich  Buxtehude en Joh. Seb. Bach zal op het programma staan.
Deelnemersprijzen voor het grote koor (gehele week) zijn € 585 voor een eenpersoonskamer en € 520 voor een tweepersoonskamer.
Voor de zangers die vanaf dinsdag meezingen in het Kleinkoor € 295 (eenpersoonskamer) en € 260 (tweepersoonskamer).Voor jongeren zonder regulier inkomen € 260 (hele week) en € 130 (vanaf dinsdag).

Meer informatie en aanmelden: Aanmeldformulier Werkweek 2018 of via ineke3110@gmail.com


Hier kunt u het verslag van de vorige keer bekijken.