Lutherse Werkweek voor Kerkmuziek


De Werkweken voor Kerkmuziek zijn in 1951 opgezet door Dr. Willem Mudde met de primaire bedoeling koorzangers, koordirigenten en leraren in kennis te brengen met de toen moderne kerkmuziek van Hugo Distler, Ernst Pepping, Siegfried Reda, Helmut Bornefeld en vele anderen. Naast de beoefening van deze kerkmuziek stond de liturgische inbedding van deze dagen centraal. De viering van de metten, vespers en completen was in die jaren een volkomen nieuw verschijnsel. Hoewel de kerkmuziek van bovengenoemde componisten ondertussen alom bekendheid heeft gekregen is de opzet van deze week niet gewijzigd. Acht dagen lang wordt er zo'n 7 uur per dag gerepeteerd en zijn er aan het eind van de week twee slotuitvoeringen die zich ieder jaar weer kunnen verheugen in een grote belangstelling en waardering. Koorervaring en 'tamelijk vlot van blad kunnen zingen' zijn ook hier geen directe vereiste (wel een aanbeveling), maar werden meer een logisch gegroeide vanzelfsprekendheid. Zo kan de moeilijkste polyfone kerkmuziek tijdens deze week verantwoord beoefend worden. De concentratie tijdens deze dagen blijkt iedere keer weer vele malen hoger te liggen dan op de normale wekelijkste repetities door het jaar. Niveauaanduiding: Motetten uit de 'Geistliche Chormusik' van Heinrich Schütz, motetten van Johannes Brahms, motetten van Ernst Pepping. De werkweken trekken ieder jaar zo'n 50 zangers.

69ste Werkweek voor Kerkmuziek – 21 juli t/m 27 juli 2019
De Lutherse Werkweek voor Kerkmuziek zal dit jaar worden gehouden van zondagmiddag 21 juli t/m zaterdag 27 juli in Huize Elisabeth van de zusters Franciscanessen in Denekamp. Evenals afgelopen werkweek zullen midden in de week (op woensdag) zangers aanschuiven die zingen in een kleinkoor, al zijn de deelnemers van dit kleinkoor overigens ook al vanaf zondag welkom om de andere muziek in te studeren.
Er zullen enkele gezamenlijke repetities zijn, maar ook een aantal gescheiden repetities van groot en kleinkoor.
Voor de zangers die meezingen in het kleinkoor en die bij onze groep niet bekend zijn, zullen in het voorjaar van 2019 stemtesten worden afgenomen.
De slotuitvoering zal plaatsvinden op zaterdag 27 juli (17.00 uur) in de Dorpskerk in Wilp. De muzikale leiding is in handen van Hans Jansen en Els Hermanides. Muziek van o.a. Heinrich Schütz,  Henry Purcell, Dietrich Buxtehude, Georg Philipp Telemann, Siegfried Reda en Ernst Pepping zal op het programma staan.
Deelnemersprijzen voor het grote koor (gehele week) zijn € 590 voor een eenpersoonskamer en € 525 voor een tweepersoonskamer. Voor de zangers die vanaf woensdag meezingen in  het Kleinkoor € 295 (eenpersoonskamer) en € 265 (tweepersoonskamer).Voor jongeren zonder regulier inkomen € 265 (hele week) en € 135 (vanaf woendag).


Meer informatie en aanmelden: klik hier.


Hier kunt u het verslag van de werkweek van 2017 bekijken.