Lutherse Werkweek voor Kerkmuziek

De Werkweken voor Kerkmuziek zijn in 1951 opgezet door Dr. Willem Mudde met de primaire bedoeling koorzangers, koordirigenten en leraren in kennis te brengen met de toen moderne kerkmuziek van Hugo Distler, Ernst Pepping, Siegfried Reda, Helmut Bornefeld en vele anderen. Naast de beoefening van deze kerkmuziek stond de liturgische inbedding van deze dagen centraal. De viering van de metten, vespers en completen was in die jaren een volkomen nieuw verschijnsel.
Hoewel de kerkmuziek van bovengenoemde componisten ondertussen alom bekendheid heeft gekregen is de opzet van deze week niet gewijzigd. Acht dagen lang wordt er zo'n 7 uur per dag gerepeteerd en zijn er aan het eind van de week twee slotuitvoeringen die zich ieder jaar weer kunnen verheugen in een grote belangstelling en waardering. Koorervaring en 'tamelijk vlot van blad kunnen zingen' zijn ook hier geen directe vereiste (wel een aanbeveling), maar werden meer een logisch gegroeide vanzelfsprekendheid. Zo kan de moeilijkste polyfone kerkmuziek tijdens deze week verantwoord beoefend worden. De concentratie tijdens deze dagen blijkt iedere keer weer vele malen hoger te liggen dan op de normale wekelijkste repetities door het jaar. Niveauaanduiding: Motetten uit de 'Geistliche Chormusik' van Heinrich Schütz, motetten van Johannes Brahms, motetten van Ernst Pepping. De werkweken trekken ieder jaar zo'n 50 zangers.


De 70ste Lutherse Werkweek voor Kerkmuziek zal ook dit jaar is vanwege de Coronacrisis helaas niet kunnen doorgegaan. Wij hopen nu in 2022 deze week te houden van 24 t/m 30 juli in De Bovendonk in Hoeven (NB). Deze week zal dan extra feestelijk worden vanwege het 12e lustrum van de werkweken en het 75-jarig bestaan van de Stichting Lutherse Werkgroep voor Kerkmuziek.

 

 

Hier kunt u het verslag van de werkweek van 2019 bekijken.

© 2020 - 2021 Stichting Lutherse werkgroep voor kerkmuziek.     Alle rechten voorbehouden.     Website via ict4FREE, door interlijn.nl.