Lutherse Werkweek voor Kerkmuziek

De Werkweken voor Kerkmuziek zijn in 1951 opgezet door Dr. Willem Mudde met de primaire bedoeling koorzangers, koordirigenten en leraren in kennis te brengen met de toen moderne kerkmuziek van Hugo Distler, Ernst Pepping, Siegfried Reda, Helmut Bornefeld en vele anderen. Naast de beoefening van deze kerkmuziek stond de liturgische inbedding van deze dagen centraal. De viering van de metten, vespers en completen was in die jaren een volkomen nieuw verschijnsel.
Hoewel de kerkmuziek van bovengenoemde componisten ondertussen alom bekendheid heeft gekregen is de opzet van deze week niet gewijzigd. Wel is met ingang van 2023 de 'werkweek' ingekort tot vijf dagen. Vijf dagen wordt er nu zo'n 7 uur per dag gerepeteerd en is er aan het eind van deze dagen  een slotuitvoering die zich ieder jaar weer kunnen verheugen in een grote belangstelling en waardering.
Koorervaring en 'tamelijk vlot van blad kunnen zingen' zijn ook hier geen directe vereiste (wel een aanbeveling), maar werden meer een logisch gegroeide vanzelfsprekendheid. Zo kan de moeilijkste polyfone kerkmuziek tijdens deze week verantwoord beoefend worden. De concentratie tijdens deze dagen blijkt iedere keer weer vele malen hoger te liggen dan op de normale wekelijkste repetities door het jaar. Niveauaanduiding: Motetten uit de 'Geistliche Chormusik' van Heinrich Schütz, motetten van Johannes Brahms, motetten van Ernst Pepping. De werkweken trekken ieder jaar zo'n 50 zangers.


De 71ste Werkweek zal plaatsvinden van dinsdag 25 t/m zaterdag 29 juli 2023 in Conferentiecentrum Bovendonk in Hoeven (NB). Er zal muziek ingestudeerd worden van o.a. William Byrd, Thomas Weelkes, Felix Mendelssohn-Bartholdy, Hugo Distler en Ernst Pepping, Het koor zal ook dit jaar weer onder leiding staan van Hans Jansen en Els Hermanides. Deelnemersprijzen zijn € 430 voor een tweepersoonskamer en € €480 voor een eenpersoonskamer.

Download hier het aanmeldformulier voor werkweek 2023, print het, vul in en stuur op.

Hier kunt u het verslag van de werkweek van 2022 bekijken.

© 2020 - 2023 Stichting Lutherse werkgroep voor kerkmuziek.     Alle rechten voorbehouden.     Website via ict4FREE, door interlijn.nl.