Musica sacra

De artikelen uit Musica Sacra zijn opgesplitst in twee periodes: 1950 t/m 1985 (op jaargang) en vanaf 1987 tot heden (op kalenderjaar). De laatste periode is onderverdeeld in de rubrieken ‘kerklied’, ‘liturgica’, ‘personalia’ en ‘diversen’. De eerste periode kent zo'n onderverdeling niet, maar met de zoekfunctie Ctrl-F kan ieder gewenst trefwoord snel worden opgezocht.

Nadat Willem Mudde in 1946 de Lutherse Werkgroep voor Kerkmuziek had opgericht, volgde vier jaar later de start van het tijdschrift Musica Sacra. Een lange reeks van allerhande artikelen verscheen in een onafgebroken serie van 35 jaargangen. De meeste artikelen van Mudde werden gebundeld: in 1977 verscheen 'In de hof der evangelische kerkmuziek' en in 1993 werd 'Van kerkmuziek bevlogen' uitgegeven.

Nadat Mudde in 1984 was overleden werd het tijdschrift in enigszins afgeslankte vorm nog een jaar uitgegeven, in 1985 rolde Musica Sacra 'oude vorm' voor het laatst van de persen. Spoedig werd echter het gemis in de praktijk voelbaar en zo bracht de Werkgroep in 1987 alweer het eerste nummer uit van Musica Sacra 'nieuwe stijl'. Aanvankelijk was het ‘t mededelingenblad van de Werkgroep t.b.v. de lutherse kerkmusici en kerkkoren, maar al vrij snel volgden regelmatig ook weer groter opgezette artikelen over allerlei liturgische en kerkmuzikale onderwerpen.

Musica Sacra heeft een duidelijke functie voor de lutherse koren en kerkmusici, maar ook buiten deze kring wordt Musica Sacra veel gelezen. Het rijke liturgische en kerkmuzikale lutherse erfgoed blijkt voor velen nog steeds een bron van inspiratie te zijn. Zo zal het verantwoord omgaan met dit erfgoed centraal blijven staan, zonder dat vernieuwingen zullen worden gemeden. Een levende traditie is vanzelf een zich vernieuwende traditie. 

U kunt voor € 15 per jaar abonnee worden, Ook losse nummers zijn te bestellen. Het redactieadres is:

Hans Jansen
Isabellaland 1038
2591 SW Den Haag
(070) 3850407
info@luthersewerkgroepkerkmuziek.nl

 
Volledig overzicht artikelen 1950-1985 en 1987-heden

U kunt artikelen (à € 5,00) opvragen via Contact.